Jäsenesittely: Birgitta Räsänen

Tänään esittelemme auringosta ja kiireettömästä elämästä haaveilevan Birgitan, joka yrittää aina hoitaa asiat loppuun asti.

Nimi: Birgitta Räsänen
Yritys: Merluzzo Oy / Pizzeria Napoli
Yrityksen toimiala: ravintola
Paikkakunta: Tampere
Yrityksen kotisivut: https://www.pizzerianapoli.fi

Miksi ja milloin ryhdyit yrittäjäksi?

Toimimme mieheni Kalle Räsäsen kanssa kumpikin eri firmoissa matkaoppaina 1980-luvulla. Vuonna 1992 Elanto päätyi velkasaneeraukseen laman seurauksena, ja yritys tarjosi Pizzeria Napolia meille. Meillä oli ollut haave oman ravintolan perustamisesta, joten lähdimme yrittäjiksi nuoruuden innolla. Oli tavallaan pakko ryhtyä yrittäjiksi, jos jotain halusi tehdä, sillä työpaikkoja ei ollut tarjolla.

Paras luonteenpiirteesi? Miksi?

Muut ovat sitä mieltä, että parhain luonteenpiirteeni on määrätietoisuus ja se, että yritän hoitaa asiat aina loppuun asti.

Yrittäjätaipaleesi mielenkiintoisin kokemus?

Alku oli todella rankkaa aikaa. Ostimme ravintolan lisäksi oman, korjausta vaatineen puutalon. Talomme oli kiinnitetty ravintolaa vastaan, kuten välillä myös vanhempieni asunto. Meillä oli kaksi pientä lasta ja asuimme maalla talossa, jossa jäätyivät välillä putket. Elämä oli sitä, että vaihdoimme Kallen kanssa läpsyt ravintolan takaovella, kun olimme vuoron perään kotona ja ravintolassa.

Uusina yrittäjinä piti vain uskoa omaan asiaan ja yrittää nähdä valoa tunnelin päässä. Ruokaravintoloita kaatui ympäriltä, eikä lounastajiakaan paljoa ollut, kun ihmiset eivät käyneet töissä.

Välillä raha ei meinannut riittää edes maitolitraan. Teimme kertaalleen konkurssin, kun rahat loppuivat. Vuodesta 1996 jatkoimme toimintaa uutena yrityksenä. Osuuspankki jaksoi ainoana pankkina uskoa siihen, että tulisimme selviämään kovalla työllä. Kerron tämän mielelläni ihmisille, jotka luulevat, että ravintolamme olisi ollut menestystarina alusta alkaen. Meidät on siperia opettanut olemaan nöyrinä.

Saimme kaikki velat maksettua vuonna 2000, ja silloin oli ensimmäisen kerran nokka pinnalla. 2010-luvulla liiketoimintamme on ollut jo menestyksekästä. 90-luvusta jäi kuitenkin sellainen olo, että jossain vaiheessa tulee rysähtämään uudelleen. Olemme säästäneet sitä varten, joten tiedämme, että tulemme selviytymään koronakriisistäkin.

Mitä muut eivät sinusta tiedä?

Olen aika avoin ihminen, joten luulen, ettei suuria salaisuuksia ole.

Miten vietät vapaa-aikasi?

Vapaa-aikani vietän puutarhassa tai golfia pelaillen.

Mistä haaveilet?

Haaveilen auringosta ja kiireettömästä elämästä.

Minne haluaisit matkustaa? Miksi?

Haluaisin matkustaa Espanjaan viettämään pitkiä ajanjaksoja. Olemme perheenä matkustelleet reppu selässä pitkin ja poikin paljon, mutta kun tulee ikää, paluu Espanjaan houkuttelee.

Vinkkisi muille yrittäjille?

Vinkkinä muille yrittäjille on, että yrittäminen ei ole pikamatkan juoksua vaan maraton.

Motto?

Mottoni on aika positiivinen eli, asioilla on tapana järjestyä.